پروتکل Telnet
پروتکل Telnet یکی از ابتداییترین پروتکلهای شبکه است که به شما امکان میدهد از طریق یک شبکه TCP/IP (مانند اینترنت) به رایانههای از راه دور (که Host یا میزبان نامیده میشوند) متصل شوید. با استفاده از نرم افزار کلاینت یا سرویس گیرنده Telnet در رایانه خود، شما میتوانید به یک سرور Telnet (یعنی میزبان راه دور) متصل شوید.
هنگامی که سرویس گیرنده Telnet، با میزبان از راه دور ارتباط برقرار کرد، کلاینت شما، به یک ترمینال مجازی تبدیل میشود. شما اکنون این امکان را خواهید داشت که از طریق رایانه خود، با میزبان راه دور ارتباط برقرار کنید. در اکثر موارد، شما میبایست به میزبان راه دور وارد شوید. این امر، مستلزم داشتن یک حساب کاربری در آن سیستم است. اما گاهی اوقات هم میتوانید با حساب کاربریهای guest (به عنوان مهمان) یا public (عمومی) و بدون داشتن حساب کاربری جداگانهای برای خود، وارد شوید.
نقطه ضعف پروتکل Telnet
هنگامی که صحبت از اتصالات از راه دور به میان میآید، پروتکل Telnet به دلیل کاربردی و ساده بودن، گزینه خوبی به نظر میرسد. این پروتکل، برای مدت طولانی در صدر لیست پروتکلهای ارتباطی شبکه بوده است. اما بهتر است بدانید که به کارگیری پروتکل Telnet با خطر امنیتی بالایی همراه است.
هنگام استفاده ازTelnet، دادههای انتقالی رمزگذاری نمیشوند. بنابراین، تمام اطلاعاتی که شما ارسال میکنید، از جمله اطلاعات مورد نیاز برای ورود به سیستم جهت دسترسی از راه دور، میتوانند توسط اشخاص ثالث به صورت یک متن ساده، رهگیری شوند. این بدان معنا است که هکرها برای به دست گرفتن کنترل سیستم، مشکل زیادی نخواهند داشت.
تقاضاهای رو به رشد در مورد امنیت دادههای ارسالی، پروتکل Telnet را برای بسیاری از سناریوها نامناسب و غیرقابل قبول کرده است. امروزه اتصالات از راه دور در اینترنت، عمدتاً مبتنی بر پروتکل SSH است. پروتکل SSH (Secure Shell) یک پروتکل رمزگذاری شده است که به لطف احراز هویت با کلید عمومی، پروتکل بسیار ایمن تر و جایگزینی مطمئن برای Telnet به شمار میآید.
با این حال، Telnet هنوز یک راه حل مناسب برای دستگاههای دارای سیستم عاملی محدود است که عملکرد سرور SSH را فعال نمیکنند. یک نرم افزار سمت کلاینت محبوب که دسترسی از راه دور را بر اساس هر دو پروتکل Telnet و SSH ساده می کند، برنامه PuTTy است.